Wednesday, January 4, 2012

apa yang mereka tahu?

bismillah...

Di rumah ada sekor kucing. Nak kata comel, x laa sangat... tp ok laa, berbaloi laa dgn harganya..
Pagi-pagi bila bangun subuh, nampak laa dia tercongok depan pintu, minta makanan..
bila tengah study dtg lagi dia mintak makanan. Oww time lapar reti pulak cari aku. kalau kenyang, tak pernah tegur pun aku.. macam tu la kan binatang, hidup atas ehsan manusia. Apa yang diberi, itu la jadi santapan...

DAN kadang-kadang hatiku terdetik, apakah makhluk kecil ini tahu tentang kehidupan. Fahamkah mereka akan apa yang aku katakan. ATAU adakah mereka hanya makhluk tak berakal yang tidak mengerti apapun tantang aturan dunia?Ternyata Al Quran ada jawapannya...

Tidakkah engkau mengetahui bahawasanya Allah (Yang Maha Esa dan Maha Kuasa) sentiasa bertasbih kepadaNya sekalian makhluk yang ada di langit dan di bumi serta burung-burung yang terbang berbaris di angkasa? Masing-masing sedia mengetahui (menurut keadaan semulajadinya) akan cara mengerjakan ibadatnya kepada Allah dan memujiNya; dan Allah Maha Mengetahui akan apa yang mereka lakukan.                                                                                        Surah an-Nur : 41

Dan bagi makhluk Allah yang lain.. Mereka bahkan lebih faham..Sesungguhnya Kami telah mudahkan gunung-ganang turut bertasbih memuji Kami bersama-sama dengannya; pada waktu petang dan ketika terbit matahari.
Dan (Kami mudahkan juga) unggas turut berhimpun (untuk bertasbih memuji Kami bersama-sama dengannya); tiap-tiap satunya mengulangi tasbih masing-masing menurutnya
                                                                                                                              Surah sad : 18-19


Jadi mereka itu semuanya mengerti. Kucing comel itu, rumput-rumput hijau, ikan-ikan bilis, anak-anak gajah, kupu-kupu kerdil.... Semuanya mengerti. Semuanya faham,Maka, siapa yang tidak faham siapa sebenarnya??

Langit yang tujuh dan bumi serta sekalian makhluk yang ada padanya, sentiasa mengucap tasbih bagi Allah; dan tiada sesuatupun melainkan bertasbih dengan memujiNya; akan tetapi kamu tidak faham akan tasbih mereka. Sesungguhnya Ia adalah Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun.
sungguh, mereka binatang. Mereka tak reti bercakap, tiada pulak berakal. Tapi sedar tau tidak, mereka taat akan tuhan mereka. Hidup mereka sentiasa diisi dengan tasbih memuji yang Esa.

nampak x bezanya mereka dengan kita... manusia berakal yang pandai bercakap, hensem pulak tuu..Sempurna segalanya..NAMUN, sentiasa sahaja kita lupakan siapa pencipta kita. 

Begitulah apa yang Allah ajarkan pada kita makhluknya. Allah tunjukkan kita bagaimana melihat dunia sekeliling, memahami bahawa seluruh alam, tanpa kita sedari sedang bertemasya berzikir dan bertasbih memujinya. Jadi, rugilah kita andai menjadi makhluk yang tersisih. Masih ingkar untuk tunduk pada-NYA. Pasti dan pasti, akan dipinggirkan oleh seluruh alam. Menjadi makhluk yang terhini dan terbuang, walau kita punya akal untuk berfikir....No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...