Wednesday, September 7, 2011

Kenangan Terindah...

Bismillah...

alhamdulillah...hamba kerdil ini masih diberi peluang untuk terus bernafas, bernafaslah selagi mana kamu mampu, tapi ingat...kamu bukan hidup untuk selamanya...!!

Dan pagi ini aku terus diberi peluang menghirup udara Mesir, lebih nyaman ku kira jika dibandingkan dengan Mekah.. siangnya sekitar 45-50 °c agaknya.. Panas. Memang panas..
tapi apalah kiranya panas itu andai dibandingkan dengan manisnya peluang beribadah di masjidilharam dan masjid Nabawi.

satu hadis yang cukup menarik ;
"Solat di Masjid ku ini 1000 kali ganda lebih baik dari bersolat di masjid lain, kecuali Masjid Haram, kelebihannya sebanyak 100 000 kali ganda"

Dan ditambah lagi dengan peluang menziarahi makam rasulullah yang mana Rasulullah ada bersabda ;
"Barangsiapa yang menziarahi ketika aku meninggal dunia, sama seperti menziarahi aku ketika hidup,"


Masjid Nabawi

Masjidil Haram

Dan banyak lagi kenangan terindah yang berjaya ku pungut semasa menziarahi Mekah dan Madinah.

Indahnya hidup ketika itu, tenang dan bahagia rasanya. Ditambah pula dengan peluang menghabiskan Ramadhan di sana. teringat kembali indahnya lantunan suara Imam Sudais dan Maher ketika mengimamkan terawih. Begitu juga dengan syahdunya esak tangis jemaah ketika mengaminkan doa Sheikh sudais. Hadir bersama peluang mengerjakan umrah dan bertawaf di Baitullah...Subhanallah nikmatnya..

Dan nikmat itu rasanya tidak dapat ku peroleh walau berjuta kuhabiskan untuk bercuti di tempat-tempat mewah. Mungkin ini agaknya rahmat yang Allah limpahkan di bumi gersang Mekah dan Madinah ini...

Kesempatan itu juga diisi dengan ziarah ke pelbagai tempat2 bersejarah di mekah dan Madinah. dan ziarah itu kosong rasanya tanpa pengisian oleh ustaz Alang dan ustaz Arif yang begitu tekun membawa kami menelusuri sejarah sesuatu tempat.
ditambah pula dengan rakan2 ustaz yang lain. Ziarah ini terasa begitu bermakna.


Sedikit pencerahan kata mereka..


Dan ketika sedang asyik melayan kesyahduan takbir di pagi raya, terlihat pula kelibat Asyraf muslim bersama keluarganya. owh nak bernikah rupanya.. Pagi itu, Asyraf muslim selamat diijabkabulkan di hadapan kaabah. Ada la 2 3 orang sahabat yang bertuah dijemput ke majlis perkahwinan mereka. nak diajaknya semua, lari bajet pulak...


Hmm Rasanya tak sempat untuk kuceritakan kesemua catatan perjalanan aku ke sana untuk kali ini. InsyaAllah ada peluang bolehlah aku ceritakan satu persatu tempat yang sempat aku ziarah.Moga2 diberi kekuatan ... InsyaAllah ...

Disaat masih berambut

Teringin jugak nak pakai1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...